Αναλυτικά
Μέλι Ελάτης από τη Μελισσοκομία Λιαρόπουλος ( κοκκινο ελατο )
Σημαντικά Χαρακτηριστικά του Μελιού Ελάτης
Γεύση
- Ήπια γλυκύτητα λόγω χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων.
- Πλούσιο, μοναδικό άρωμα που μεταφέρει στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές.
Κρυστάλλωση
- Δεν κρυσταλλώνει ποτέ, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (κάτω από 30%).
Προέλευση
- Συλλέγεται από τα ελατοδάση της Αρκαδίας σε υψόμετρο 1000 μέτρων.
Θρεπτική Αξία
- Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6).
- Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, νάτριο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
- Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα και μικροστοιχεία.
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες.
Συγκομιδή
- Συλλέγεται με προσοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και επικρατούν ξηρές συνθήκες.
- Οι μέλισσες μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες στο Βούνο Μαίναλο για την παραγωγή ανώτερης ποιότητας μελιού.
Ευεργετικές Ιδιότητες
- Καταπολεμά φλεγμονές και μολύνσεις.
- Έχει τονωτική δράση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Συστήνεται για την κινητικότητα του εντέρου και την αποτοξίνωση σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι.
- Δρα καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο και βοηθάει στην αϋπνία.
- Αυξάνει την αντοχή και μειώνει τη μυϊκή κόπωση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Χαρακτηριστικά
Το μέλι ελάτης της Μελισσοκομίας Λιαρόπουλος συλλέγεται με προσοχή από τα πλούσια σε έλατα δάση της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Είναι ένα μέλι υψηλής διατροφικής αξίας, με μοναδική γεύση, άρωμα και χρώμα, και αποτελεί μόλις το 5-10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα.
Ανήκει στην κατηγορία του μελιού μελιτώματος, παράγεται δηλαδή από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της ελάτης, οι οποίες προέρχονται από κοκκοειδή ή αφίδες (μελίγκρες). Η παραγωγή του μελιτώματος γίνεται το καλοκαίρι υπό ξηρές συνθήκες. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων, η παραγωγή διακόπτεται.
Το χρώμα του ποικίλλει από σκούρο ή ανοιχτό κόκκινο μέχρι μαύρο. Έχει υψηλή πυκνότητα, είναι παχύρρευστο και διαθέτει ήπια γλυκύτητα λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα γλυκόζης (κάτω από 30%).
Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6) και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, νάτριο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και μικροστοιχεία, και η χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα το καθιστά κατάλληλο για όλους.
Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε θερμίδες και τα πλούσια ευεργετικά του στοιχεία το καθιστούν αναπόσπαστο μέρος κάθε ελληνικού σπιτιού, προσφέροντας μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε στιγμή της ημέρας.
Διατροφικά Στοιχεία
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ | Ανα 100γρ. | Μερίδα 20γρ. |
---|---|---|
Ενέργεια | 294 kcal | 59 kcal |
Υδατάνθρακες | 73.1 γρ | 14.6 γρ |
– εκ των οποίων σάκχαρα | 65 γρ | 13 γρ |
Πρωτεΐνες | 0.6 γρ | 0.12 γρ |
Λιπαρά | 0 γρ | 0 γρ |
– εκ των οποίων κορεσμένα | 0 γρ | 0 γρ |
Νάτριο | 2 mg | 0.4 mg |
Κάλιο | 54 mg | 10.8 mg |
Ασβέστιο | 7 mg | 1.4 mg |
Μαγνήσιο | 2 mg | 0.4 mg |
Ψευδάργυρος | 0.3 mg | 0.06 mg |
Χαλκός | 0.05 mg | 0.01 mg |
Μαγγάνιο | 0.2 mg | 0.04 mg |
Βιταμίνη C | 1.2 mg | 0.24 mg |